Latem włosy dostają w kość tak samo jak nasza skóra. Szkodzi im promieniowanie UV, szkodzi słona woda. Upał również nie pomaga. Sytuację pogarsza dodatkowo fakt, że często nie przestrzegamy podstawowych zasad pielęgnacji adekwatnych do trwającej pory roku. Kiedy więc okres wakacyjny dobiega końca, nadchodzi czas na intensywną odnowę naszych włosów.
Włosy po lecie są często osłabione i wysuszone. Aby przywrócić im upragniony blask, sprężystość i zdrowy wygląd, musimy wykonać szereg czynności, które pozwolą nie tylko oczyścić włosy i naprawić uszkodzenia wywołane słońcem, ale także nawilżyć i odbudować.
Wizyta u fryzjera
Tak naprawdę, od tego powinniśmy zacząć. Dopiero gdy
pozbędziemy się rozdwojonych końcówek, będziemy mogli zabrać się za kolejne zabiegi pielęgnacyjne. Dobrze jednak, abyśmy ograniczali się tylko do podcięcia włosów, oszczędzając im dodatkowego obciążenia, np. w postaci farbowania.
Oczyszczanie
Włosy myjemy w letniej wodzie i unikamy takich urządzeń, jak prostownica czy suszarka.
Stawiamy na szampony zawierające łagodne substancje. Dobrym pomysłem jest stosowanie odżywki, która nawilży oraz zmiękczy nasze włosy.
Nawilżanie
Właściwie dobrany szampon warto uzupełnić
odżywkami i maskami do włosów, które nawilżą oraz wzmocnią nasze włosy. Składniki, na jakie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, to: kwas hialuronowy, aloes, gliceryna, cukier, mocznik, proteiny, oleje roślinne, wyciągi z ziół.
Stosowanie peelingów
Pamiętajmy, że martwy naskórek gromadzi się nie tylko na naszej twarzy. Podobny problem dotyczy skóry głowy, a konsekwencje jego zaniedbania mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasze włosy: od przetłuszczenia, aż po wypadanie.
Regularne peelingi (wystarczy raz na tydzień) nie tylko pozwolą temu zapobiec, ale ułatwią także skórze głowy przyjmowanie składników odżywczych.
Odpowiednia dieta
Jak zwykle przy problemach związanych ze skórą czy włosami, nie obędzie się bez
dostarczenia naszemu organizmowi odpowiednich składników wraz z pożywieniem. Uwzględnijmy zatem w naszej diecie takie produkty jak: mięso, ryby, drób, jaja, pomidory, pestki dyni i słonecznika, orzechy, siemię lniane, rośliny strączkowe.